Начин на приготвяне
1. Нахутът се накисва във вода за няколко часа, после се измива, а след това се сварява без сол.
2. Цвеклото се почиства и обелва и се слага да се вари. Вместо това може да се изпече - завиваме цвеклото в алуминиево фолио и печем във фурната на 170 градуса. След час го проверяваме, дали е изпечено, като го пробождаме с дървено шишче или остър нож. Вместо варено или печено цвекло може да се ползва и цвекло от туршия.
3. Цвеклото се нарязва на кубчета и се смесва с отцедения нахут.
4. Лукът се нарязва на полумесеци и отива при нахута и цвеклото. Вместо него може да се ползва праз – нарязваме на колелца и леко ги смачкваме с ръка, за да станат на пръстени.
5. Ябълката се обелва (или пък необелена) и се нарязва на кубчета - както цвеклото. Добавяме я към останалите съставки. Добре е да се ползва по-кисела ябълка.
6. Нарязваме магданоз и го добавяме към салатата.
7. Подправяме със сол, черен пипер, зехтин и оцет на вкус. Може да се направи дресинг отделно от зехтин, оцет, сол, черен пипер и да се добави 1 с.л. горчица и малко мед и едва тогава да се залее салатата.
8. Запичаме на тиган орехите (1 шепа и повече), натрошаваме ги и ги добавяме към вкусната зеленчукова салата.
По желание към салатата може да се добави малко нарязана на ситно люта чушка.
Ако ползваме нахут и цвекло от консерва - салатата се приготвя буквално за 10 минути. Получаваме вкусна, красива и засищаща салата с нахут и цвекло, която може да мине и за лек обяд или вечеря.
Сполай Ви!