Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова салата»Салата с нахут и цвекло

Салата с нахут и цвекло

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Салата с нахут и цвекло
Снимка: Иван Кацаров
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Гледате я - салата с нахут и цвекло, но може да бъде лек здравословен обяд или вечеря, вкусна и питателна"

Необходими Продукти

  • нахут - 300 г
  • цвекло - 3 глави
  • ябълки - 2 бр.
  • червен лук - 1 глава
  • орехи - 100 г
  • люти чушки - по желание
  • магданоз - на вкус
  • зехтин - на вкус
  • оцет - на вкус лимон
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нахутът се накисва във вода за няколко часа, после се измива, а след това се сварява без сол.

2. Цвеклото се почиства и обелва и се слага да се вари. Вместо това може да се изпече - завиваме цвеклото в алуминиево фолио и печем във фурната на 170 градуса. След час го проверяваме, дали е изпечено, като го пробождаме с дървено шишче или остър нож. Вместо варено или печено цвекло може да се ползва и цвекло от туршия.

3. Цвеклото се нарязва на кубчета и се смесва с отцедения нахут.

4. Лукът се нарязва на полумесеци и отива при нахута и цвеклото. Вместо него може да се ползва праз – нарязваме на колелца и леко ги смачкваме с ръка, за да станат на пръстени.

5. Ябълката се обелва (или пък необелена) и се нарязва на кубчета - както цвеклото. Добавяме я към останалите съставки. Добре е да се ползва по-кисела ябълка.

6. Нарязваме магданоз и го добавяме към салатата.

7. Подправяме със сол, черен пипер, зехтин и оцет на вкус. Може да се направи дресинг отделно от зехтин, оцет, сол, черен пипер и да се добави 1 с.л. горчица и малко мед и едва тогава да се залее салатата.

8. Запичаме на тиган орехите (1 шепа и повече), натрошаваме ги и ги добавяме към вкусната зеленчукова салата.

По желание към салатата може да се добави малко нарязана на ситно люта чушка.

Ако ползваме нахут и цвекло от консерва - салатата се приготвя буквално за 10 минути. Получаваме вкусна, красива и засищаща салата с нахут и цвекло, която може да мине и за лек обяд или вечеря.

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: