Начин на приготвяне
За направата на блата разделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците с 1/3 от захарта разбиваме на сняг.
Жълтъците с останалата захар разбиваме на пухкав крем.
Започваме да смесваме белтъците с жълтъците, добавяме брашно и какао и така редуваме продуктите още няколко пъти.
Когато получим въздушна и хомогенна смес, прехвърляме във форма с отлепящи се стени и печем блата на 170 градуса.
Не отваряме фурната и не дупчим с клечка, за да не спадне.
След като тортеният блат покафенее, проверяваме, като леко го притискаме с пръсти.
Ако е мек, но пружиниращ, то значи е готов.
За крема кипваме млякото и захарта и към тях прибавяме разбитите яйца и брашно.
Разбъркваме, докато кремът се сгъсти.
Сваляме го от огъня и добавяме шоколада, начупен на малки парчета.
Кравето масло трябва да е на стайна температура.
Разбиваме го с миксер на пухкав крем.
Добавяме от изстиналият крем към разбитото масло и бъркаме, докато се смесят съставките.
Режем блата на два по-тънки и сиропираме блатовете със сока на половин портокал.
Върху сиропирания блат разпределяме 2/3 от шоколадовия крем за торта.
Слагаме втория блат, сиропираме и разпределяме останалата 1/3 от крема.
За да покрием тортата с шоколадова глазура, разтопяваме 200 г шоколад на водна баня.
Поливаме шоколадовата торта с разтопения шоколад и заравняваме.
Украсяваме шоколадовата торта с маслен крем и твърда глазура с натрошени орехи и резенчета портокал.