Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.
Към киселото мляко прибавете загасената сова в оцета и разбъркайте добре, оставете да шупне. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте.
Налейте на тънка струя към тях олиото при непрекъснато бъркане, пресятото какао, ванилията и пресятото брашно, до гладка и еднородна смес.
Сипете сместа в форма за торти с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене. Печете какаовия блат в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, като проверявате с дървена клечка за зъби. Извадете готовия блат и оставете да се охлади.
За крема към мекото масло прибавете настърганата на ситно ренде портокалова кора и разбъркайте до пухкав крем. Добавяйте една по една супени лъжици от кондензираното мляко при непрекъснато бъркане.
Масленият крем запазва перфектно формата си и се оказва великолепен.
Изрежете капачето (върха) на блата, то ще ни служи за украса на тортата, като го надробите на трохи. Останалата част изрежете внимателно на три тънки кори (блатове).
Започнете сглобяването на шоколадовата торта, като в ринг редувате блат и крем и завършите на крем.
Поръсете върху крема трохите от капачето и поставете домашната шоколадова торта с маслен крем заедно с ринга в хладилник, за да попие и стегне кремът.