Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта с шоколадова глазура и лешници

Торта с шоколадова глазура и лешници

Торта с шоколадова глазура и лешници
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2
  • какао - 9 с.л.
  • масло - 110 г.
  • кафе - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • кафе - 1/2 ч.ч. за напояване
  • за крема
  • сметана - 300 мл сладкарска
  • сметана - 150 г квасена
  • бял шоколад - 70 г
  • за глазурата
  • шоколад - 150 г
  • лешници - 50 г за гарниране
  • бял шоколад - 50 г за украсата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се захарта с маслото, добавят се яйцата едно по едно, в друга купа се смесват брашното, бакпулверът, содата за хляб и солта, приготвеното кафе се смесва с млякото.

Към яйчената се добавя половината от брашното, след това приготвеното кафе и след това другата половина от брашното, разбърква се с шпатула и се изсипва в подходяща форма за печене.

Пече се до готовност. Охладеният блат се разрязва на две части.

Приготвя се кремът от разбитата сладкарска сметана, квасената сметаната и разтопения на водна баня бял шоколад.

Слага се единият блат в подходящ поднос, напоява се с половината от кафето, разпределя се половината от крема, слага се вторият блат и се напоява с кафето, разпределя се останалият крем и се прибира в хладилник за 2 часа.

Когато тортата е стегнала, по средата отгоре се слагат лешниците и се залива с шоколадовата глазура, приготвена от разтопения на водна баня шоколад, украсява се с разбита сметана и бял шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: