Начин на приготвяне
Бунюелос представляват бухтички, които се приготвят традиционно от брашно, яйца, мляко и набухвател, като често в тях присъстват добавки от различни зеленчуци или плодове, в зависимост дали се приготвят в сладък или солен вариант.
Изключително популярни са в испанската кухня като най- обичайните са тези от тиква, които се правят по великденските празници.
В тази рецепта предлагам солен вариант на бунюелос от броколи. Те могат да бъдат поднесени като зеленчуково ястие, предястие или мезе, и са много вкусни и интересни.
Ето и как да си ги направите:
Накълцайте лука и чесъна и ги запържете в зехтина на умерен огън за 5 минути.
През това време си измийте розичките от броколи и ги пуснете да се смелят в блендер на средни обороти - да станат на гранули, а не на паста.
Сложете броколите при лука и запържете и тях за още 5 минути при непрестанно бъркане. Дръпнете от огъня и оставете леко да изстинат.
Разбийте яйцата със солта и ги смесете с млякото, натрошено сирене и брашното с бакпулвера и подправките.
Сипете сместа при зеленчуците и разбъркайте.
Загрейте олио в дълбок тиган и изпържете бунюелосите, като пускате вътре по лъжица от сместа и обръщате, щом станат златисти.
Изваждайте върху кухненска хартия, за да попие мазнината и след това поднесете.
Когато ги сервирате, е много подходящо да ги акомпанирате с млечен йогурт сос, чеснов сос или сос от сирена (например, ако в тях има синьо сирене, сосът също може да съдържа синьо сирене).
Хапвайте с наслада и удоволствие тези чудесни зеленчукови бунюелос /кюфтенца/.
Добър апетит!