Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Гъби в масло»Карамелизирани гъби Шийтаке в соев сос

Карамелизирани гъби Шийтаке в соев сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Карамелизирани гъби Шийтаке в соев сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Невероятно предястие или гарнитура от карамелизирани гъби шийтаке - опитайте непременно"

Необходими Продукти

  • гъби шийтаке - 500 г
  • чесън - 4 скилидки
  • краве масло - 50 г
  • кафява захар - 4 с.л.
  • соев сос - 50 мл.
  • магданоз - 2 - 3 с.л. едро накълцан
  • вода - 125 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Азиатската кухня много отива на тези чудесни и много вкусни сорт гъби. Тази рецепта е именно в този дух и ви я препоръчвам горещо.

За да сготвите по този начин гъбите Шийтаке, си ги почистете предварително, като отрежете и изхвърлите пънчетата, а шапките измиете под течаща вода възможно за най-кратко време.

По-добрият вариант, за да не поемат вода, е да почистите със специална четка или влажна кърпа.

Срежете ги на две или три, в зависимост от големината.

Чесъна нарежете на филийки.

Разтопете маслото на умерен огън в тиган тип Уок и в него сложете филийките чесън за 2 минути да си пуснат аромата, без да загарят.

Увеличете огъня до 1 степен под максималната и добавете гъбите, като ги сотирате за 3-4 минути. За да се извърши правилно процесът, тиганът трябва да е голям и продуктите да не са на дебел пласт.

Сложете магданоза и захарта и бъркайте, за да се карамелизира всичко около минута-две.

Налейте 125 мл вода и соевия сос.

Оставете да покъкри 10-12 минути и дръпнете от котлона.

Течността трябва да се е редуцирала почти, а гъбите в масло да са поели колкото им е необходимо, но са запазени крехки.

Сервирайте карамелизираните гъби Шийтаке в соев сос топли като предястие или гарнитура.

Добър Апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: