Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с гъби Шийтаке

Ризото с гъби Шийтаке

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ризото с гъби Шийтаке1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Гъбено ризото, което си отива най-много с чаша вкусно бяло вино"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 150 г
  • гъби шийтаке - 300 г
  • лук - 1 бр. малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • пармезан - 30 г настърган
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
  • зеленчуков бульон от
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 стрък
  • лук - 1 гл.
  • вода - 1 литър
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите Шийтаке се накисват във вода за да омекнат за около 20-30 мин. Оставят се настрана.

В 1 литър вода се поставят почистените зеленчуци, нарязани на големи парчета. Поставят се на умерен котлон да се сварят за около 20-25 мин.

Лукът и чесънът се наситняват много ситно. Поставят се в тенджера със зехтин, добавя се наситнен магданоз. Запържват се за кратко, докато омекнат.

Гъбите се изцеждат, добавят се ситно нарязани, намалява се котлона, захлупва се и се готви за около 10 мин. при периодично разбъркване. Свалят се от котлона. Оставят се настрана.

В тенджера с дебело дъно се сипва малко зехтин, загрява се и се прибавя оризът. Готви се при непрекъснато разбъркване за около 2 мин да стане стъклен.

Намалява се котлона, налива се черпак от бульона, разбърква се докато се усвои течността и отново се добавя бульон. Така до изчерпване на бульона, за около 15-20 мин.

Малко преди да се свали от огъня се добавят гъбите с лука, разбърква се и се завършва готвенето.

Посипва се готовото ризото с настърган пармезан, прибавя се прясно смлян черен пипер и сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Защо е нужно да се киснат гъбите шийтаке във вода 20-30 минути? Те са си меки и без това, колко по- меки да станат? Ще се напоят и ще заприличат на нищо.
Ако са сушени да, но 300 грама няма как да са сушени,защото това е страшно много количество за 150 г ориз. Нещо има объркване ми се струва.
23.01.2023 10:42
1