Начин на приготвяне
Гъбите Шийтаке се накисват във вода за да омекнат за около 20-30 мин. Оставят се настрана.
В 1 литър вода се поставят почистените зеленчуци, нарязани на големи парчета. Поставят се на умерен котлон да се сварят за около 20-25 мин.
Лукът и чесънът се наситняват много ситно. Поставят се в тенджера със зехтин, добавя се наситнен магданоз. Запържват се за кратко, докато омекнат.
Гъбите се изцеждат, добавят се ситно нарязани, намалява се котлона, захлупва се и се готви за около 10 мин. при периодично разбъркване. Свалят се от котлона. Оставят се настрана.
В тенджера с дебело дъно се сипва малко зехтин, загрява се и се прибавя оризът. Готви се при непрекъснато разбъркване за около 2 мин да стане стъклен.
Намалява се котлона, налива се черпак от бульона, разбърква се докато се усвои течността и отново се добавя бульон. Така до изчерпване на бульона, за около 15-20 мин.
Малко преди да се свали от огъня се добавят гъбите с лука, разбърква се и се завършва готвенето.
Посипва се готовото ризото с настърган пармезан, прибавя се прясно смлян черен пипер и сол.
Коментари
Ако са сушени да, но 300 грама няма как да са сушени,защото това е страшно много количество за 150 г ориз. Нещо има объркване ми се струва.