Начин на приготвяне
Азиатската кухня много отива на тези чудесни и много вкусни сорт гъби. Тази рецепта е именно в този дух и ви я препоръчвам горещо.
За да сготвите по този начин гъбите Шийтаке, си ги почистете предварително, като отрежете и изхвърлите пънчетата, а шапките измиете под течаща вода възможно за най-кратко време.
По-добрият вариант, за да не поемат вода, е да почистите със специална четка или влажна кърпа.
Срежете ги на две или три, в зависимост от големината.
Чесъна нарежете на филийки.
Разтопете маслото на умерен огън в тиган тип Уок и в него сложете филийките чесън за 2 минути да си пуснат аромата, без да загарят.
Увеличете огъня до 1 степен под максималната и добавете гъбите, като ги сотирате за 3-4 минути. За да се извърши правилно процесът, тиганът трябва да е голям и продуктите да не са на дебел пласт.
Сложете магданоза и захарта и бъркайте, за да се карамелизира всичко около минута-две.
Налейте 125 мл вода и соевия сос.
Оставете да покъкри 10-12 минути и дръпнете от котлона.
Течността трябва да се е редуцирала почти, а гъбите в масло да са поели колкото им е необходимо, но са запазени крехки.
Сервирайте карамелизираните гъби Шийтаке в соев сос топли като предястие или гарнитура.
Добър Апетит!