Начин на приготвяне
Най-сладка и най-лесна за нарязване е тиква цигулка, след това бялата тиква. Свинската тиква (тази с жълта кора е по-подходяща за солени ястия, защото не е толкова сладка).
1. Тиквата се измива много добре, почиства се от семките и се нарязва на парчета. Кората не се бели.
2. Парчетата тиква се подреждат в тавичка за печене.
3. Добавям компот от ягоди. Количестовото е толкова, че нивото на течността е по-малко от един пръст и само долната част на парчетата тиква са потопени в компота. Може да пробвате с компот от вишни, дюли, праскови, кайсии, сини сливи - също се получава много вкусна печена тиква.
4. Поръсвам парчетата тиква със захар.
5. Пече се на фурна предварително загрята на 160 – 180 градуса. Проверявам периодично дали течността не се е изпарила и при нужда добавям още малко от компота.
6. 20-30 минути по-късно тавата може да се вдигне по-високо във фурната, за да се запече хубаво тиквата.
Ако не спазвате пости, добавете малко масло при тиквата, докато се пече. Става много вкусно.
7. Тиквата се поднася с мед или сладко от ягоди, поръсена с орехови ядки и украсена с плодовете от компота. Получава се разкошен лек десерт.
Рецептата за печена тиква с ягоди може да се изпълни също с компот от: дюли, праскови, вишни, сини сливи и др.