Печена тиква с ягоди

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Печена тиква с ягоди
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Не знаем има ли някой, който не обича печена тиква, но сме сигурни, че на всеки би се усладила точно тази - приготвена и с ягоди"

Необходими Продукти

  • тиква* - 1 кг
  • захар - 3 с.л.
  • компот от ягоди - 1 бр.
  • сладко от ягоди - или мед
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-сладка и най-лесна за нарязване е тиква цигулка, след това бялата тиква. Свинската тиква (тази с жълта кора е по-подходяща за солени ястия, защото не е толкова сладка).

1. Тиквата се измива много добре, почиства се от семките и се нарязва на парчета. Кората не се бели.

2. Парчетата тиква се подреждат в тавичка за печене.

3. Добавям компот от ягоди. Количестовото е толкова, че нивото на течността е по-малко от един пръст и само долната част на парчетата тиква са потопени в компота. Може да пробвате с компот от вишни, дюли, праскови, кайсии, сини сливи - също се получава много вкусна печена тиква.

4. Поръсвам парчетата тиква със захар.

5. Пече се на фурна предварително загрята на 160 – 180 градуса. Проверявам периодично дали течността не се е изпарила и при нужда добавям още малко от компота.

6. 20-30 минути по-късно тавата може да се вдигне по-високо във фурната, за да се запече хубаво тиквата.

Ако не спазвате пости, добавете малко масло при тиквата, докато се пече. Става много вкусно.

7. Тиквата се поднася с мед или сладко от ягоди, поръсена с орехови ядки и украсена с плодовете от компота. Получава се разкошен лек десерт.

Рецептата за печена тиква с ягоди може да се изпълни също с компот от: дюли, праскови, вишни, сини сливи и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: