Родопска баница с картофи

05/10/2013
Богдана
отБогданаНовак
"Приготвили сме ви една много вкусна и много хранителна родопска баница с картофи - по старинна рецепта"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции4-6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо64 992
  • Преглеждания за месеца431
  • Преглеждания за седмицата116
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги оставяме да се охладят. Настъргваме ги на едро ренде и добавяме натрошеното сирене, олиото и черен пипер на вкус. Разбъркваме внимателно продуктите.

Намазняваме дъното на подходяща тава. Отгоре нареждаме две от корите, поръсваме с плънка, покриваме с още една кора и полагаме още един пласт плънка. Повтаряме до изчерпване на продуктите, като завършваме с две кори.

С остър нож нарязваме баницата на ромбове. В дупките поставяме парченца масло. Печем баницата за около 35 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 4
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Потребител#227404
Много съжалявам, но рецептата е абсолютен провал. Изпълних я съвсем точно. Позволих си само да сложа съвсем малко повече олио, защото на това огромно количество картофи посоченото количество беше меко казаво символично. Получи се нещо, което може да се опише само като изпечени кори със суха картофена смес. Тук генерално липсва някаква спояваща съставка от типа мляко с яйца или пък вместо сирене трябва да се сложи кашкавал, но нямам никакво желание да експериментирам повече с това недоразумение. Яд ме е само, че се подведох от високата оценка и не се вслушах в кулинарния си опит. Понеже ми е жал да изхвърля толкова голямо количество продукти, ще се опитам да отделя картофената смес, което няма да е никак трудно, и ще приготвя картофени кюфтета.
0
0
твърдо ДА!
твърдо ДА!
08.09.2014 18:08
страхотно вкусна става!
2
0
не
не
11.03.2014 15:55
Нищо общо с родопската баница с картофи,да ме извинявате ,друга баница с картофи само да, но родопска............
0
1
о да
о да
11.03.2014 16:06
Първо картофите не се варят те се настъргват в сурово състояние ,подправят се по принцип само с малко мазнина –олио или зехтин ,може сирене за пипера аз не знам ,второ корите не са купешките готови ,а се точат собственоръчно , след това кората се застила в тава с мазнина запълва се с плънката и се поставя на най долната част на фурната за да хване коричка ,точи се веднага и втора кора и се слага горе.След като се изпече долу се обръща на кръг ,намазва се малко тавата с мазнина баницата се връща обратно в тавата и се пече от другата страна.Това за мен е родопската баница с картофи.
6
1

Виж всички коментари или напиши такъв