Начин на приготвяне
Пресейте брашното заедно със содата. Направете в средата кладенче и изсипете олиото и около 300 мл вода. Замесете тесто. Месете, докато на повърхността на тестото не се появат мехурчета.
Оставете готовото тесто да си почине 15 минути, след което го разделете на малки топчета, т.нар гьозлемета, и ги разточете на кори с големината на тавата, в която ще печете родопската баница.
Оставете корите да си починат. Залейте ориза с 700 мл вода и варете за около 15 минути. Отцедете го и го оставете да се охлади. Щом изстине го смесете с натрошеното сирене.
Намажете дъното на тавата обилно с масло. Отгоре покрийте с 2 от готовите кори, всяка от които обилно намазана с масло. Поръсете с плънката, покрийте с още две намаслени кори, като гледате краищата им да се подгънат под долните две кори.
Запечете баницата за 5-7 минути в максимално загрята фурна. Извадете я и я обърнете с помощта на друга тава. Запечете още 5-10 минути и поднесете с айран.