Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Родопска вита баница с мая (Бюрек)

Родопска вита баница с мая (Бюрек)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Родопска вита баница с мая (Бюрек)
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
02/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Компромис с българското не правим, затова запретвайте ръкавите, грабвайте точилката и заедно да приготвим Родопска вита баница с мая"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 800 г
  • суха мая - 1 пакетче
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - хладка
  • за плънката
  • краве сирене - 400 - 500 г
  • яйца - 3 бр. /1 жълтък се отделя за намазване/
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • краве масло - 150 г за намазване на корите + още 50 г за поливане на баницата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа за месене се слага малко топла водичка, сухата мая, захар. Разбърква се добре и се изчаква да се разтвори маята. Прибавят се зехтинът, солта и брашното (отделете брашно за поръсване, когато точите). Омесва се средно твърдо тесто. Разделете го на 4-5 топчета. Оставете да почине около 15-20 минути завито с кърпа на топло.

Пригответе плънката на баницата. Натрошете сиренето в една купа, прибавете яйцата и киселото мляко. Разбъркайте добре.

Върху набрашнен плот вземете едно топче и разточете на тънък правоъгълен лист. Намажете с масло и поръсете с плънката. Завийте на руло и го усучете спираловидно от двата края. Внимателно го завийте на охлюв и го пренесете в подмазана с мазнина тава. По същия начин направете и другите топчета - докато тавата се напълни.

Оставете баницата да втасва на топло.

Вече втасала я намажете с жълтък + малко вода. Поставете парченца масло отгоре.

Печете в умерено силна фурна на 200 градуса около 35-40 минути, докато порозовее отдолу и отгоре.

Извадете от фурната, напръскайте с малко студена вода, покрийте с кърпа за около 5-10 минути.

Сервирайте витата родопска баница с кисело мляко или айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: