Начин на приготвяне
За да стане тиквеникът къдрав и хрупкав отвън и много сочен отвътре, използвам една техника за завиване, при която се ползва дълга и тънка дървена пръчка - като при баклава (в случая ползвам ДИБЛА, която се намира в големите строителни магазини и железарии и струва около 1 лв. за метър.
Но всяко друго дълго и тънко нещо ще ви свърши работа, дори някоя по тънка точилка също), около която корите се завиват на руло, така че пръчката да остане вътре, и после двата края на кората се приближават един към друг за да се накъдри.
1. Направете плънката, като смесите тиквата с орехите, захарта и подправките. Аз я оставям за 15-20 минути да си пусне водата.
2. Намажете 2 кори с мазнина и ги сложете една върху друга.
3. Разпределете част от плънката отгоре и сложете диблата в единия край на корите по дължина.
4. Започнете да завивате на руло, така че пръчката да остане вътре.
5. Хванете рулото в двата края и ги доближете към средата, така че да се накъдрят хубаво.
6. Извадете диблата и преместете накъдрената кора в тава, покрита с хартия за печене.
7. Направете същото с всичките кори и с останалата мазнина намажете отгоре.
8. Ако ми остане сос от плънката, го заливам върху краищата на корите на тиквеника за Бъдни вечер.
9. Печете в предварително загрята на 190-200°С фурна около 60-70 минути, или до готовност: хрупкава златиста коричка на тиквеника с интересна техника на завиване.
Готово!