Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с интересна техника на завиване

Тиквеник с интересна техника на завиване

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Тиквеник с интересна техника на завиване4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Проявете креативно при приготвяне на тиквеника тази година - ето интересна техника за завиването му"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет 500 г
  • тиква - 800 г настъргана сурова
  • орехи - 130 г натрошени
  • кокосова захар - 110 г
  • мазнина - 60 мл
  • подправки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да стане тиквеникът къдрав и хрупкав отвън и много сочен отвътре, използвам една техника за завиване, при която се ползва дълга и тънка дървена пръчка - като при баклава (в случая ползвам ДИБЛА, която се намира в големите строителни магазини и железарии и струва около 1 лв. за метър.

Но всяко друго дълго и тънко нещо ще ви свърши работа, дори някоя по тънка точилка също), около която корите се завиват на руло, така че пръчката да остане вътре, и после двата края на кората се приближават един към друг за да се накъдри.

1. Направете плънката, като смесите тиквата с орехите, захарта и подправките. Аз я оставям за 15-20 минути да си пусне водата.

2. Намажете 2 кори с мазнина и ги сложете една върху друга.

3. Разпределете част от плънката отгоре и сложете диблата в единия край на корите по дължина.

4. Започнете да завивате на руло, така че пръчката да остане вътре.

5. Хванете рулото в двата края и ги доближете към средата, така че да се накъдрят хубаво.

6. Извадете диблата и преместете накъдрената кора в тава, покрита с хартия за печене.

7. Направете същото с всичките кори и с останалата мазнина намажете отгоре.

8. Ако ми остане сос от плънката, го заливам върху краищата на корите на тиквеника за Бъдни вечер.

9. Печете в предварително загрята на 190-200°С фурна около 60-70 минути, или до готовност: хрупкава златиста коричка на тиквеника с интересна техника на завиване.

Готово!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: