Начин на приготвяне
Почистения шаран измийте обилно с вода.
Осолете го със сол от всички страни и го оставете да си поеме от солта.
Изплакнете отново шарана с вода.
Почистете морковите, лука и праза, нарежете на ситно.
На дъното на тава за печене налейте олиото и сложете зеленчуците и нарязаните гъби на филийки.
Запечете, докато омекнат като междувременно разбърквате.
Извадете тавата, добавете червеният пипер и разреденото доматено пюре с 1/2 ч.ч. вода.
Разбъркайте до еднородност.
Сложете шарана, подредете отстрани скилидките чесън. Намажете повърхността на шарана с масло.
Печете шарана до златиста коричка. Пет минути преди края, добавете и ореховите ядки. Поръсете с млян черен пипер.
Разбъркайте брашното с малко вода и го добавете към соса, равномерно разпределено от страните на шарана. Боднете и дафиновите листенца.
Допечете 1-2 минути и изключете фурната.
Поднесете уникално вкусния шаран с гъби и орехи с подходяща напитка. Ако сте любители на пълнен шаран и тази рецепта за печена риба ще ви хареса.