Начин на приготвяне
Шаранът се изчиства, измива хубаво и се осолява със сол отвътре и отвън.
В тиган с олио се запържва ситно нарязаният лук, прибавят се гъбите (изцедени, нарязани), орехите, щипка червен пипер, черен пипер и сол на вкус.
Готовата плънка оставяме да изстине и тогава пълним шаранчето с помощта на лъжичка, за да е плътно и равномерно.
Зашиваме с игла и конец рибата и я поставяме в тава, намазана с олио. Прибавяме кръгчета лимон и лук около рибата и върху нея, сол и няколко зърна бахар.
Слагаме малко вода, завиваме с фолио и пека в загрята фурна 200 °C за около 20 мин, след това махам фолиото и се пече още 30 мин.
След изпичането украсявате с резенчета лимон, маруля, репички.
Много е вкусен пълненият шаран с лук, гъби и орехи, поел е аромата от всичко и се топи направо в устата!
Източник: Marieta Dimitrova - Българските ястия и рецепти