Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Крекери»Крекери от овесени ядки

Крекери от овесени ядки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крекери от овесени ядки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
47 мин.
Порции
6
"Здравословни крекери от овесени ядки, които може да се хапнат директно или с вкусна домашна разядка"

Необходими Продукти

  • овесени ядки - 140 г
  • брашно - 30 г
  • орехи - 50 г
  • сол - 1/4 ч.л. + едра сол на люспи за поръсване
  • черен пипер за поръсване
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл.
  • олио за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овесените ядки се смилат с орехите за 4-5 секунди в блендер. Проверява се дали са останали по- едри парченца от орехите и ако е така, процедурата се повтаря.

Добавят се брашното, бакпулвера, солта и млякото и се замесва тесто с консистенция на глина. Ако лепне, ръцете се намазняват.

Тестото за крекерите се разточва на тънка кора между две силиконови плаки или два листа хартия за печене. По възможност трябва формата на разточената кора да е квадратна или правоъгълна.

Без да се премахва горния пласт хартия или силикон, се поставя в тавата на фурната и се пече 15 минути на 180 градуса.

След като измине това време, тавата се изважда, покривния пласт се премахва и кората се нарязва на квадрати или ромбове с помоща на резец за пица. Крекерите се намазват с олио или напръскват със спрей с мазнина (олио, зехтин). Поръсват се със едра сол на люспи и черен пипер.

Тавата се връща във фурната и крекерите от овесени ядки се допичат за още 10-15 минути, взависимост от дебелината. Наблюдават се, защото бързо загарят, ако се превиши времето, а и всяка фурна пече различно.

Когато са готови се подреждат върху решетка, за да изстинат равномерно и станат хрупкави.

Тези чудесни крекери от овесени ядки се поднасят с дипове, разядки или хумус.

Ако се наложи да се съхранят до следващия ден или няколко дни, задължително се прибират в добре затворена херметически кутия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: