Начин на приготвяне
Обредна погача с кисело мляко за специални поводи.
Маята, малко от брашното и половината вода се смесват на каша и се оставят да втасат.
Брашното се пресява и изсипва в тава, в която ще се меси.
Прибавят се захарта и солта.
Разбърква се много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва втасвала мая.
Започва да се замесва тесто.
Белтъците 2 бр. се разбъркват с олиото 4 с.л., киселото мляко и другата половина от водата.
Прибавят се към брашното.
Замесва се умерено твърдо тесто.
Оставя да са втаса за 30 Мин.
Тестото се разделя на две части, които се разточват на 2 дебели кори.
Корите се слагат една върху друга, като предварително се намазват отгоре с разтопено масло.
Навива се на руло, което се реже с нож на охлюви с дебелина 3 см.
Нареждат се подготвената погача в предварително намазана с брашно и олио 2 с.л. от всички страни.
Отгоре се намазва с разбити жълтъци 2 бр. с олио 2 с.л.
Оставя се да втаса 30 Мин тази пухкава пита.
Печем погачата с кисело мляко в предварително загрята фурна 60 Мин. на 160 градуса.