Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Солени бисквити със сусам и подправки

Солени бисквити със сусам и подправки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Солени бисквити със сусам и подправки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
29/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
18
"Едни вкусни солени бисквитки чудесно биха се вписвали и във вашия следобед"

Необходими Продукти

  • брашно - 120 г + за поръсване на плота
  • грис - 75 г пшеничен или царевичен, фин
  • яйце - 1 бр. малко
  • краве масло - 100 г студено, много твърдо
  • ементал - 50 г настърган
  • пармезан - 50 г фино настърган (може и зрял чедър или манчего)
  • сусам - 2 с.л. за тестото + за поръсване
  • сол - 1/4 ч.л. или на вкус
  • захар - 10 г
  • черен пипер - 1/4 ч.л. или на вкус
  • розмарин - 1 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л. равна
  • лют пипер - 2 щипки, чили
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете студеното масло при брашното, смесено с гриса. Втрийте с пръсти до получаване на трохи.

Сложете яйцето, сусама, подправките, сол, захар и двата вида сирена- фино настъргани.

Замесете гладко тесто, което трябва да е меко, но не прекалено. Ако е прекалено меко, значи яйцето ви е било по-голямо и ще трябва да си добавите още малко брашно.

Оформете тестото на топка, завийте във прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

Солените бисквитки може да оформите на ръка, като късате и овалвате топчета, които после да сплесквате. Може и да разточите върху набрашнен плот и изрежете с формички. Условието е да са по-тънки.

Оформените соленки подредете в две тави, покрити с хартия за печене, поръсете със сусам и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути всяка.

За да полепне по- добре сусама ако желаете намажете предварително с разбит белтък с капка олио и щипка сол.

След като изстинат, поднесете с вкусни разядки или за хрупване по всяко време.

Обичани солени бисквитки със сусам и подправки за всеки повод.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: