Начин на приготвяне
Твърдият испански турон е един от многото разновидности на този задължителен за традиционната коледна и новогодишна трапеза десерт.
Наричат го Turron Duro. В най-обикновения си вид той е чисто бял и само с бадеми, прилича на познатата в България твърда бяла халва.
Винаги ми е било интересно как ли се приготвя и съм си представяла, че е трудно и невъзможно това да се случи в домашни условия.
Е, уверих се, че не е така и с правилната рецепта това се оказва повече от възможно.
Тъй като този турон е наистина за специален случай, за Новогодишната нощ, то заслужава да бъде и допълнително обогатен, в случая с червени боровинки, орехи и деликатен аромат на роза.
За целта освен розовата вода, слагам и сладко от рози. Тук е важно, то да бъде гладко и без розови листенца, затова ги отделям предварително през цедка, но предполагам може и да се смели. Друг вариант е вместо сладко от рози да се използва само мед - общо 190 г, за цветния аромат да се разчита само на розовата вода.
Друго пояснение, което мога да дам, е, че вместо мед от портокалов цвят става и всеки друг, като това ще се отрази на вкуса, но пак ще се получи добре.
Продуктите ви трябва да са подготвени, преди да започнете, затова си запечете в слаба фурна ядките - около 30 минути на 150-60 градуса. Периодично ги разбърквайте.
Подгответе си и две правоъгълни формички с размери приблизително 20/10/2.5 см. Ако нямате от традиционните форми или дървени кутии за турон, може да използвате за таблети шоколад или пък да отрежете кутии от прясно мляко в нужните размери. Формата се покрива с намазнена хартия за печене или ацетатно фолио.
И така, след като всички продукти са ни налице, започваме с приготвянето на този разкошен турон:
1. Отмерват се 30-35 грама яйчен белтък и се разбиват за 15 секунди с миксер - трябва да стане на пяна, но не твърд сняг, а просто леко да побелее, но остане в сравнително течно състояние;
2. Към белтъка се сипват захарта, меда, водата и сладкото и започва най- важната част - непрестанно бъркане и разбиване за 35 минути при точно 100 градуса температура. Най-добре това да се прави на водна баня и да се използва кухненски термометър за фиксиране на точната температура;
Също така е хубаво да имаме помощник, който да ни сменя в бъркането, тъй като 35 минути за един човек може да се окаже доста трудоемко, особено накрая, когато сместа ще се сгъсти и трябва по-силна ръка и здрава бъркалка. Възможно е да се използва и миксер, но пак някой трябва да го държи и дори да не извършва физическо усилие, все пак си е уморително;
3. След 35-тата минута се спира за секунди и се добавят ванилията и червената боя, разтворени в розовата вода. Бъркането продължава още 5 минути като вече се усеща как сместа е станала гъста, лепкава и точеща се на конци. Може да се оприличи като смес за дъвчащи бонбони.
4. В следващия момент се действа бързо, затова ядките и боровинките трябва да са ви под ръка и подготвени - орехите, накълцани на едро, а бадемите цели. Сипват се и бързо се разбърква. Забавим ли се, сместа стяга почти мигновено.
5. Веднага се разпределя в двете форми и се притиска с намазнена шпатула, за да се заравни и заеме всички ъгли. Отгоре се прилепва още един пласт хартия за печене, леко намазнена.
Така туронът се оставя на стайна температура за 24 часа.
6. Преди да се поднесе на празничната трапеза, розовият турон се открива и нарязва с намазнен остър нож. Парченцата се оставят за 15 минути да се втвърдят и да не лепнат прекалено. Нареждат се върху елегантен поднос и се сервират.
Добре е да се приготви няколко дни по-рано, защото колкото повече престои, туронът от рози с бадеми, орехи и червени боровинки ще стане по твърд.
Понякога 24 часа не са достатъчни и ако все още е разтеглив и лепкав, се оставя за още часове да съхне.