Начин на приготвяне
В топло прясно мляко натрошете маята, добавете лъжица захар и 2 лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути да шупне.
Сипете брашното в дълбока купа и оформете кладенче в средата. С миксер разбийте яйцата със захарта, сипете ги в брашното.
Добавете активираната мая, разтопеното масло, олио, кора от лимон и ванилията. Разбърква се до тесто, изсипва се на поръсен с брашно плот и се меси, като с лява ръка се придържа, а с дясна се разтегля нагоре, да се получи меко тесто.
Намазва се с олио и оставяме да втаса на топло за час и 30 минути. Разделя се на две части, като то всяка се оформя по три фитила. Сплескват се на лента, поставяте в двете ленти сушени боровинки, а в третата лента парчета шоколад.
Прищипват се двата края да се оформи козуначено руло и се усуква.
Сплитат се усуканите рула на козуначена плитка и поставяте във форма за кекс. Оставете за още 30 минути докато удвои обема си, после намажете с разбит белтък и поръсете кристална захар.
Печете пухкавия козунак в загрята фурна 170 градуса с купичка вода на дъното на фурната, да е подходяща за целта.
Печете до суха клечка около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио да не изгори. Извадете да се охлади, покрийте козунака с червени боровинки и шоколад с кърпа да остане мек.
Добър апетит!