Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Джолан с картофки и моркови в глинен съд

Джолан с картофки и моркови в глинен съд

Джолан с картофки и моркови в глинен съд
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
3
"Вземете подходящ глинен съд, който да напълните с джолана и неговата вкусна гарнитура - нищо друго не ви трябва"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 бр, заден
  • за марината
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • чили - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 8 скилидки
  • краве масло - 50 г
  • сол
  • за гарнитура
  • картофи - 6 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • олио
  • сол
  • чубрица
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме да си приготвяме марината, като разтопяваме маслото и към него добавяме сладкия червен пипер, чилито, едро счукания черен пипер и сол.

Всичко това размесваме много добре. Натриваме месото много добре от двете страни.

На готовия маринован джолан правим с остър нож малки джобчета, в които слагаме по една скилидка чесън.

Поставяме джолана в глинен гювеч и прибираме в хладилника.

Оставяме да престои едно денонощие в хладилника.

Вадим гювеча от хладилника около половин час преди печене.

Подготвяме си картофите, като белим и ако са дребни, можем да поставим цели, а ако са едри - режем на две.

Почистваме морковите и тях нарязваме на колелца.

Посоляваме малко, подправяме и поставяме в гювеча.

Наливаме малко вода в гювеча и поставяме във фурната.

Винаги слагаме в студена фурна и тогава включете печката.

Печем около 3 часа, като първия час печем на силна фурна, а останалите 2 часа на по-слаби градуси.

По желание, когато е готов джоланът с картофки и моркови в глинен съд, премахваме капака, за да се запече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Благодаря Албенка.
02.01.2021 14:31
Албена
Албена
Страхотна рецепта! Аз добавям и малко соев сос в маринатата, а в гарнитурата и кромид лук на едро.
02.01.2021 14:09