Начин на приготвяне
Първо, започваме да си приготвяме марината, като разтопяваме маслото и към него добавяме сладкия червен пипер, чилито, едро счукания черен пипер и сол.
Всичко това размесваме много добре. Натриваме месото много добре от двете страни.
На готовия маринован джолан правим с остър нож малки джобчета, в които слагаме по една скилидка чесън.
Поставяме джолана в глинен гювеч и прибираме в хладилника.
Оставяме да престои едно денонощие в хладилника.
Вадим гювеча от хладилника около половин час преди печене.
Подготвяме си картофите, като белим и ако са дребни, можем да поставим цели, а ако са едри - режем на две.
Почистваме морковите и тях нарязваме на колелца.
Посоляваме малко, подправяме и поставяме в гювеча.
Наливаме малко вода в гювеча и поставяме във фурната.
Винаги слагаме в студена фурна и тогава включете печката.
Печем около 3 часа, като първия час печем на силна фурна, а останалите 2 часа на по-слаби градуси.
По желание, когато е готов джоланът с картофки и моркови в глинен съд, премахваме капака, за да се запече.
Коментари