Начин на приготвяне
Тези зеленчукови гювечета са постни и не са мазни, поради което е хубаво разнообразието от зеленчуци в тях да е голямо, за да станат вкусни и апетитно.
Всичко се готви едновременно, като тук тайната е продуктите да са нарязани с подходяща големина, за да не останат някои от тях твърди.
Нарежете картофите на кубчета като за мусака, батата също нарежете на кубчета, но по-малки. Наситнете чушките, лука и целината, моркова - на тънки кръгчета.
Срежете розичките карфиол на 3-4, а обелените скилидки чесън оставете цели. Почистете аспержите и също ги нарежете на парченца.
На дъното на гювечетата сипете по две лъжици зехтин и наредете всички зеленчуци.
Посипете ги доматения сос, накълцан магданоз, още зехтин. Овкусете със сол и пипер.
Налейте по половин чаша вода във всяко едно гювече, разбъркайте хубаво. Поставете по една клонка прясна мащерка и сложете капачетата.
Поставете в студена фурна, включете я на 160 градуса. Печете гювечетата около 90 минути, ако искате да съкратите времето може да увеличите впоследствие градусите.
Зеленчуковите гювечета без месо са много вкусни.