Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме картофите на малки кубчета, морковите на полумесеци, тиквичката на четвъртинки, а лука, домата, лободата и спанака – на ситно.
По желание може във всяко гювече да слагаме съответно определените за него продукти – 2 картофа, 1 морков, 1/3 глава лук, 1/3 домат, 1/3 тиквичка, 2 шепи лобода (заедно със спанака), 1/3 ч.л. джинджифил (настърган на много фино ренде – без конците), ½ ч.л. хималайска сол (равна), 2 щипки черен пипер, 1/3 ч.л. куркума, 2 щипки кимион, 2 щипки червен пипер, 1 с.л. шарлан. Разбъркваме в друг по-голям съд, тъй като в гювечето е трудно да стане равномерно.
Вече разбъркано отново сипваме зеленчуците в гювечето (което сме намазали отвътре с малко шарлан), наливаме водичка (нивото и да е малко над половината от зеленчуците).
Чукваме едно домашно яйце отгоре и захлупваме. Повтаряме това и с другите гювечета и захлупени ги слагаме да се пекат около 45-50 минути.
Продуктите може да се нарежат и овкусят на едно, но така няма да е много равно количеството от всеки зеленчук във всяко гювече, затова отделното разбъркване е по-удачния вариант.
Още леко къкрещи от фурната, поднасяме върху дървена дъска (тъй като са горещи), с дървена лъжичка и домашна питка.
Разкошни щедри зеленчукови гювечета!