Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Зеленчукови гювечета без месо

Зеленчукови гювечета без месо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Зеленчукови гювечета без месо4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
108 мин.
Порции
2
"В тези зеленчукова гювечета няма месо, но има куп други вкусни нещица, които ги правят апетитни и засищащи"

Необходими Продукти

  • За 2 гювечета
  • лук - 1/2 глава, червен или 2 бр. шалот
  • картофи - 2
  • моркови - 4 средни
  • батати - 1
  • целина - 1 стрък, селъри
  • чесън - 4 скилидки
  • чушки - 1 зелена + 1 червена
  • карфиол - 5 по - големи розички
  • аспержи - 4 зелени
  • зехтин - 8 с.л.
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • доматено пюре - 6 с.л. (да не е пържено)
  • мащерка - 2 клонки, прясна
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези зеленчукови гювечета са постни и не са мазни, поради което е хубаво разнообразието от зеленчуци в тях да е голямо, за да станат вкусни и апетитно.

Всичко се готви едновременно, като тук тайната е продуктите да са нарязани с подходяща големина, за да не останат някои от тях твърди.

Нарежете картофите на кубчета като за мусака, батата също нарежете на кубчета, но по-малки. Наситнете чушките, лука и целината, моркова - на тънки кръгчета.

Срежете розичките карфиол на 3-4, а обелените скилидки чесън оставете цели. Почистете аспержите и също ги нарежете на парченца.

На дъното на гювечетата сипете по две лъжици зехтин и наредете всички зеленчуци.

Посипете ги доматения сос, накълцан магданоз, още зехтин. Овкусете със сол и пипер.

Налейте по половин чаша вода във всяко едно гювече, разбъркайте хубаво. Поставете по една клонка прясна мащерка и сложете капачетата.

Поставете в студена фурна, включете я на 160 градуса. Печете гювечетата около 90 минути, ако искате да съкратите времето може да увеличите впоследствие градусите.

Зеленчуковите гювечета без месо са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: