Лионски сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лионски сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Лионският сос е чудесен за кюфтенца или пържолки - даваме и рецептата, разбира се"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 2 скилидки
  • краве масло - 50 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • бульон - 450 мл телешки/говежди
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лионският сос е лучен сос, подходящ за всички видове месо или кюфтенца. Той е един от класическите основни френски сосове и е изключително вкусен.

Представям ви лесен вариант за приготвянето му.

Нарежете лука на тънки полумесеци, а чесъна - на филийки.

Разтопете на умерен огън маслото със зехтина и запържете зеленчуците до лек златист загар и омекване. Тук важно е да се сготвят бавно лукът и чесънът, за да омекнат, а не да загарят отвън и отвътре остават хрупкави.

Добавете виното и след минута, когато се редуцира, и алкохолът се изпари, сипете брашното и разбъркайте за минута.

Наливайте бульона при непрестанно бъркане, за да няма бучки. Бъркайте около 10 минути до сгъстяване и си доливайте още бульон, ако е нужно. Непрестанното бъркане е важно, ако ще сервирате соса, без да го пасирате. В случай че го предпочитате фин, при пасирането ще се разбият останали малки бучки и ще стане съвършено гладък.

Овкусете със сол и черен пипер.

Поднесете с печени меса или кюфтенца вкусният лионски сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: