Начин на приготвяне
Лионският сос е лучен сос, подходящ за всички видове месо или кюфтенца. Той е един от класическите основни френски сосове и е изключително вкусен.
Представям ви лесен вариант за приготвянето му.
Нарежете лука на тънки полумесеци, а чесъна - на филийки.
Разтопете на умерен огън маслото със зехтина и запържете зеленчуците до лек златист загар и омекване. Тук важно е да се сготвят бавно лукът и чесънът, за да омекнат, а не да загарят отвън и отвътре остават хрупкави.
Добавете виното и след минута, когато се редуцира, и алкохолът се изпари, сипете брашното и разбъркайте за минута.
Наливайте бульона при непрестанно бъркане, за да няма бучки. Бъркайте около 10 минути до сгъстяване и си доливайте още бульон, ако е нужно. Непрестанното бъркане е важно, ако ще сервирате соса, без да го пасирате. В случай че го предпочитате фин, при пасирането ще се разбият останали малки бучки и ще стане съвършено гладък.
Овкусете със сол и черен пипер.
Поднесете с печени меса или кюфтенца вкусният лионски сос.
Добър апетит!