Италиански селски пай с ябълки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
517
6k
1k
1k
3
11/01/2021
"Впечатляващ на вид и на вкус италиански пай с ябълки - чудесен за близки и гости"
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 358
  • Преглеждания за месеца3358
  • Преглеждания за седмицата331
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • конфитюр - 150 - 200 гсини сливи и ябълки
  • ябълки - 1 бр.
  • лимонов сок
  • кафява захар - 1 с.л.
  • за тестото
  • брашно - 270 г
  • краве масло - 120 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • бакпулвер - 5 г
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията.

Към него добавете едно яйце, един жълтък, захарта и студеното краве масло на парчета.

Замесете меко, маслено тесто, което приберете в хладилник за 1 час. Нарежете ябълката на резани и поръсете с 1 с.л. кафява захар и няколко капки лимонов сок.

От охладеното тесто за пай си отделете малка част, колкото юмрук, а останалата разточете на парче хартия за печене с дебелина 3-4 мм.

Прехвърлете листа хартия с тестото в тавичка за пай 20 см, като оформите висок борд. Надупчете дъното с вилица.

Изсипете конфитюра и подравнете. Разточете отделеното тесто. Прехвърлете го до средата на пая, а в останалото празно място наредете резаните ябълка в редички.

Намажете тестото за пай с разбития за кратко белтък.

Изпечете ябълковия пай на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.

Охладете на решетка, преди да нарежете италианския селски пай с ябълки!

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар