Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Форма с ринг 24/26 см, намаслена добре с масло и леко поръсена с брашно.
Стафидите са натопявам в ром от предната вечер, ако не е възможно, се заливат с вряла вода, добавя се ром и се оставят за 30 минути, готови са за ползване.
Ябълката се обелва и нарязва на кубчета. Пресява се брашното с бакпулвера.
Яйцата се разбиват на висока скорост с миксер заедно със захарта да увеличат обема си - не е необходимо да пада сместа на панделка.
Прибавя се мекото масло на кубчета и се разбива отново до крем. Добавя се настърганата лимонова кора, отново се разбива.
На порции се прибавя брашното и се разбива, докато се приеме, добавят се стафидите заедно с рома и ябълката на кубчета. Сместа добре се разбърква с шпатула.
Изсипва се във формата, загражда се. Отгоре се подреждат двете ябълки нарязани на клинове, като са потопени до половината в сместа. Поръсва се с канела, кафява захар и се поставят малките парченца масло между ябълките. По избор се поръсва и със стафиди.
Ябълковият пай се пече на 170 градуса за около 40-45 мин.
Източник: Zenzero& Limone
Това е старовремски италиански ябълков пай, както споделя Zenzero&Limone. Разкошен на вкус пай, наистина е много пухкав и тестото е рехаво, не е сбито, а ябълките се превръщат в крем.