Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Оризови спагети с домашен сос и зеленчуци

Оризови спагети с домашен сос и зеленчуци

Оризови спагети с домашен сос и зеленчуци6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Богато ястие от оризови спагети с домашен сос и зеленчуци, което си заслужава да се опита поне веднъж"

Необходими Продукти

  • За домашния сос
  • вода - 1 ч.ч. (250 мл)
  • тиква - 1 ч.ч. на кубченца
  • цвекло - ½ глава (1/2 ч.ч. кубченца)
  • моркови - 2 бр. (2/3 ч.ч. нарязани)
  • чесън - 1 скилидка
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • оцет - 1 ч.л. ябълков
  • чили - 3 щипки (на прах)
  • За спагетите
  • вода - 4 ч.ч. (по 250 мл)
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • оризови спагети - 250 гр (фини тайландски)
  • шарлан - 3 с.л. (слънчогледово масло)
  • За Зеленчуците
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • карфиол - 1 ч.ч. малки парченца
  • гъби - 5 бр. (1/2 ч.ч. нарязани)
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л. равна
  • шарлан - 3 - 5 с.л. (слънчогледово масло)
  • спанак - 1 ч.ч. нарязан
  • доматен сок - 1 с.л. домашен
  • соев сос - 2 - 3 с.л. на вкус
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Количеството на продуктите в рецептата за оризови спагети с домашен сос и зеленчуци измерваме с чаена чаша с вместимост 250 мл.

Първо, приготвяме домашния пикантен сос. Във врящата вода сипваме обелените и нарязани на малки кубченца – тиква, цвекло, моркови и чесън. Варим ги заедно с 1/2 ч.л. хималайска сол в тенджерка, захлупен с капак, за да не се изпари водата. След като омекнат, сваляме за малко от котлона и смиламе фино.

Желателно е да смелим в блендер със стъклена кана, тъй като сместа боядисва и може непоправимо да оцвети пластмасов пасатор). Отново сипваме в тенджерката, подправяме на вкус с още хималайска сол, черен и червен пипер, чили на прах и малко оцет. Връщаме на котлона за няколко минути, за да се сгъсти леко, като разбъркваме постоянно с плоска бъркалка.

Когато е готов сосът, го оставяме да изстива и на котлона поставяме друга тенджера с 1 л вода (4 ч.ч.) с 1 ч.л. хималайска сол. Щом заври, сипваме оризовите фини спагети и разбъркваме, за да не се слепят.

Варим няколко минутки до готовност, като често разбъркваме. След като са готови, ги изцеждаме, измиваме със студена вода и отново изцеждаме внимателно, тъй като са много фини. Сипваме ги отново в тенджерката и разбъркваме с 3 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледов масло), за да не се слепват.

Докато сме чакали водата за спагетите да заври, оползотворяваме времето да подготвим останалите зеленчуци. Обелваме лука и нарязваме на фини лентички. Гъбите, чесъна и спанака нарязваме на ситно, а карфиола – начупваме на малки парченца. Яйцата разбъркваме с вилица в купичка.

Загряваме тиган на котлона с малко шарлан и сипваме разбърканите яйца. Продължаваме да разбъркваме и натрошаваме на малки парченца, така че да се получат бъркани яйца. Щом са добре изпържени, ги отделяме в купичка да изчакат, а в тигана на котлона сипваме 2 с.л. шарлан да се загрява за зеленчуците.

В съд разбъркваме карфиола, гъбите, лука и чесъна заедно с ½ ч.л. сол и разстиламе в тигана. Захлупваме тигана с капак, за да омекнат зеленчуците. След малко отхлупваме, разбъркваме и добавяме спанака, доматения сок, 1 с.л. соев сос.

Отново захлупваме за 1-2 минути и след това в тигана сипваме цялото количество домашен пикантен сос и сварените оризови спагети.

Докато разбъркваме старателно, така че да се овкусят добре, добавяме 1 ч.л. хималайска сол и още малко шарлан и соев сос на вкус. Прибавяме и бърканите яйца и след малко сваляме от котлона.

Разпределяме в порциите, поръсваме със сусам и поднасяме още докато е топло.

Здравословно ястие - фини оризови спагети с домашен сос, гъби и зеленчуци – богати на разнообразни вкусове, съчетани в приятна комбинация!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: