Начин на приготвяне
Кората от бялата върба събираме през май, юни и юли.
Тогава тя лесно се отделя от дървесината и се суши на сянка.
Тя помага при простуди, трескави състояния, плеврит, висока температура, ревматизъм, подагра, главоболие, възпаление на пикочния мехур.
Също помага за стягане на венците при жабурене.
Отвара за жабурене си приготвяме, като слагаме 1 с.л. ситно нарязани кори от върба в 200 мл кипяща вода.
Оставяме да кисне 15-20 минути и тогава прецеждаме.
С тази отвара си правим жабурене 3 пъти на ден.
Настойка само от върбова кора, можем да си направим 1 ч.л. ситно нарязана кора заливаме с 2 чаши студена вода.
Оставяме да кисне в продължение на 8 часа.
Готовата отвара от бяла върба изпиваме за 1 ден.
Внимание! Трябва да се внимава с върбата в големи количества, защото може да предизвика странични ефекти. Получава се гадене, стомашно-чревен дискомфорт, световъртеж и обрив.
Кората от бяла върба не се препоръчва на бременни жени или кърмачки. Също и за хора, страдащи от астма, стомашна язва, диабет или бъбречни и чернодробни заболявания.