Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Чомлек»Бански чомлек с пилешко

Бански чомлек с пилешко

Бански чомлек с пилешко
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Традиционен бански чомлек с пилешко, който би могъл да се превърне в перфектната вечеря за всеки ден"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 1 кг
  • картофи - 800 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • печени чушки - 2 бр.
  • сол
  • олио - 6 с.л.
  • бахар - 3 - 4 зърна
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • дафинов лист - 2 листчета
  • червено вино - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите, лукът и морковът се почистват и нарязват на едро. По-дребните картофи може да се оставят цели. Слагат се в глинен гювеч, заедно с нарязаните печени чушки, червен пипер и се объркват с малко олио.

Пилешкото месо се нарязва на порции и поръсва със сол. Нарежда се между зеленчуците, прибавят се подправките-целите зърна бахар, черен пипер и дафиновият лист. Слага се главата чесън, разрязана на половина, на две равни части.

В гювеча се налива червено вино и една водна чаша вода. Гювечът с месо се похлупва и поставя в студена фурна.

Чомлекът се готви през първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Пече се още около час и половина, или докато пилешкото месо започне да се отделя от кокала.

Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: