Начин на приготвяне
Изберете сланина, в която да има и по мъничко месце.
Такава е сланината от гърдите.
Тази сланина в Шопския край се нарича шарена сланина.
Нарежете я на квадратни парчета - 15 см. дълги и 15 см. широки, и около 1, 5 см. дебели.
Върху всяко парче поръсете малко чесън, нарязан на дребно, щипка чубрица, щипка смлян черен пипер и 2-3 щипки шарена сол.
Навийте парчетата шарена сланина с подправки на рулца и ги завържете със здрав конец.
Подредете рулцата в тенджера и ги залейте със сок от домашна туршия.
Добавете 2-3 листчета дафинов лист и десетина зрънца черен пипер.
Захлупете тенджерата с капак и варете 2 часа.
Извадете рулцата с решетъчна лъжица и ги оставете да се охлладят, след което ги оваляйте в червен пипер.
Сложете ги във фризера за около 3-4 часа .
Нарежете готовите рулца от шарена сланина на тънки парчета и ги поднесете с препечени филийки.
Те са вкусно мезе за червено вино.