Начин на приготвяне
Маринатата има за цел две неща - да овкуси сланината и да я изкисне от кръвта.
Водата с дафиновия лист, бахара и черния пипер се слага да заври. След завиране маринатата се маха от огъня и се оставя да изстине.
Сланината се измива, нарязва се на парчета с големина около 5 на 10 см. и се накисва в студената марината. Кисне 12 часа.
След това се вади, измива се и се подсушава с домакинска хартия. Парчетата сланина се нареждат в кутия, дъното на която се покрива със сол и тогава започва реденето.
Всяко парче трябва от всички страни добре да е покрито със сол. Най-отгоре се завършва с 1 см. сол.
Кутията с мариновата сланина се затваря с капак и се съхранява в хладилника или на хладно място.
След една седмица може да се консумира. За това време сланината си поема колкото сол ѝ е необходима.