Начин на приготвяне
За веган пудинг използваме домашно приготвено овесено мляко, като за целта накисваме за около 20 минути 3-4 супени лъжици фини овесени ядки в 1 к.ч. изворна или филтрирана вода.
След това сипваме сместа каната на пасатора и пасираме до получаване на фино мляко с пяна.
Прецеждаме веган млякото през фина цедка от овесените трици и отново го сипваме в каната. Добавяме 1 обелено, измито и нарязано киви, и пак пасираме до нежно светло зелено мляко с пяна.
В него сипваме 3 пълни супени лъжици чиа, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 пълна с.л. кафява тръстикова захар на кристали – Демерара и 1 пакетче ванилия. Разбъркваме съставките и оставяме чиата да поеме млякото - за около 1 час.
След като пудингът се сгъсти е време да изградим стъклената чаша. Нарязваме кивито на кръгчета, сипваме около 3 с.л. млечна чиа на дъното на чашата и редим киви кръгчета по стъклото – по цялата обиколка.
Допълваме чашата с останалата част от сместа и отгоре украсяваме с резен киви.
Здравословен и диетичен сладко кисел веган чиа пудинг с киви и лимон, подходящ за една свежа лека закуска.
Чудно Вкусно!