Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Солени Палачинки»Солени яйчени палачинки с чиа и спанак

Солени яйчени палачинки с чиа и спанак

Солени яйчени палачинки с чиа и спанак
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
16/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Ескпериментирайте в кухнята, разнообразете менюто си като започнете с тези ароматни солени палачинки с чия и спанак"

Необходими Продукти

  • чиа - 1 с.л. семена
  • вода - 3 с.л. за накисване на чиата
  • яйца - 2 бр. домашни
  • кисело мляко - 3 с.л. (от 2%)
  • вода - около 1/3 ч.ч. (за мътеница/айрян)
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • хималайска сол - 2/3 ч.л. равна
  • черен пипер - ¼ ч.л. млян
  • типово брашно - около 10 с.л.
  • спанак - ½ ч.ч. нарязан ситно (пресен)
  • пресен лук - 1 с.л. нарязан (зелени перца)
  • шарлан - минимално за тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купичка накисваме семената чиа с малко топла водичка и оставяме да набъбва, докато поеме водата и се желира (около 10-15 минути).

Отделно в голяма купа разбъркваме продуктите за палачинковата смес в следната последователност:

Кисело мляко (разбъркано с малко студена вода, така че да се получи половин чаена чаша мътеница/айрян (чаена чаша с вместимост 250 мл), яйца, сода, хималайска сол на вкус, черен млян пипер, типово брашно за сгъстяване и накрая набъбналата чиа и на ситно нарязаните свежи листенца - пресен лук и спанак.

Докато разбъркваме хомогенната смес, загряваме тиган с керамично незалепващо покритие, който с помощта на специална силиконова шпатула за тиган - намазваме дъното равномерно с много малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Загребваме от сместа с малко черпаче - пълно или половин средно голям черпак, сипваме в тигана с незалепващо покритие и разстиламе с дъното на черпака в кръгово движение – кръгла малка солена палачинка в центъра на тигана – с големина около 10-15 см. Разстиламе я сравнително тънка, тъй като след това леко бухва. Оставяме за 1-2 минутки и щом стане тъмно златиста от долната страна, я обръщаме с шпатулата и съвсем леко притискаме към тигана, за да се изпече равномерно и отвътре да не е сурова.

Щом и от другата страна се получи златист загар, прехвърляме палачинката в дълбок съд с капак. Повтаряме същото с останалата смес и всяка нова готова топла палачинка слагаме под купчинката с готовите, за да омеква, и отново ги захлупваме с капак, за да не изстиват.

За приготвянето на яйчените палачинки използваме минимално мазнина (в случая шарлан), като намазваме тигана само няколко пъти по време на процеса, за да е по-здравословно.

И лесните солени палачинки са готови! Получават се около 8 броя.

Поднасяме солените яйчени палачинки с чиа и спанак още топли и ароматни по желание в комбинация с любима свежа салата (млечна или зелена), за един запомнящ се вкусен обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: