Начин на приготвяне
В малка купичка накисваме семената чиа с малко топла водичка и оставяме да набъбва, докато поеме водата и се желира (около 10-15 минути).
Отделно в голяма купа разбъркваме продуктите за палачинковата смес в следната последователност:
Кисело мляко (разбъркано с малко студена вода, така че да се получи половин чаена чаша мътеница/айрян (чаена чаша с вместимост 250 мл), яйца, сода, хималайска сол на вкус, черен млян пипер, типово брашно за сгъстяване и накрая набъбналата чиа и на ситно нарязаните свежи листенца - пресен лук и спанак.
Докато разбъркваме хомогенната смес, загряваме тиган с керамично незалепващо покритие, който с помощта на специална силиконова шпатула за тиган - намазваме дъното равномерно с много малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Загребваме от сместа с малко черпаче - пълно или половин средно голям черпак, сипваме в тигана с незалепващо покритие и разстиламе с дъното на черпака в кръгово движение – кръгла малка солена палачинка в центъра на тигана – с големина около 10-15 см. Разстиламе я сравнително тънка, тъй като след това леко бухва. Оставяме за 1-2 минутки и щом стане тъмно златиста от долната страна, я обръщаме с шпатулата и съвсем леко притискаме към тигана, за да се изпече равномерно и отвътре да не е сурова.
Щом и от другата страна се получи златист загар, прехвърляме палачинката в дълбок съд с капак. Повтаряме същото с останалата смес и всяка нова готова топла палачинка слагаме под купчинката с готовите, за да омеква, и отново ги захлупваме с капак, за да не изстиват.
За приготвянето на яйчените палачинки използваме минимално мазнина (в случая шарлан), като намазваме тигана само няколко пъти по време на процеса, за да е по-здравословно.
И лесните солени палачинки са готови! Получават се около 8 броя.
Поднасяме солените яйчени палачинки с чиа и спанак още топли и ароматни по желание в комбинация с любима свежа салата (млечна или зелена), за един запомнящ се вкусен обяд!
Чудно Вкусно!