Начин на приготвяне
Първо, накисваме семената чиа с топла вода и оставяме да набъбват за няколко минути, докато се желира.
В дълбок съд смесваме всички съставки – пълнозърнесто брашно, сурови слънчогледови семки, сусамово семе, маково семе, хималайска фина сол, желираната чиа и накрая шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Разбъркваме ги с ръка, като ги втриваме, за да се смесят равномерно. Добавяме малко водичка и омесваме тесто. Доомесваме го с още малко добавен шарлан.
В тава, с постлана на дъното хартия за печене, разточваме тестото на равномерен средно тънък пласт (малко по-дебело от 5 мм). С остър нож, нарязваме разточеното тесто на малки квадратчета с големина около 3-4 см.
Печем пълнозърнестите крекери на 200 градуса около 20 минутки до златист цвят от долната страна. Не ги препичаме, да са много хрупкави, понеже като изстинат, се втвърдяват допълнително.
Щом извадим гризините от фурната, ги отлепяме от хартията и отделяме едни от други.
Готовите крекери прибираме в кутия с капак и ги съхраняваме в нея.
Шарени и хрупкави крекери с чиа и семена, любими на всички – и големи и мънички!
Чудно Вкусно!