Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена Риба»Диетична сьомга с чесново-лимонов сос

Диетична сьомга с чесново-лимонов сос

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Диетична сьомга с чесново-лимонов сос
Снимка: Ivelina
1 / 5
19/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Сьомгата е сред най-препоръчваните видове риби по време на диетично хранене, затова я комбинирайте с този чесново-лимонов сос, за да ви е хем полезно, хем вкусно"

Необходими Продукти

  • сьомга - 2 филета
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • чесън - 1 1/2 ч.л. смлян или 3 скилидки
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • зеленчуков бульон - 1/2 ч (125 г) или вино
  • магданоз - 1 с.л. нарязан
  • тиквички - 1 бр. средна
  • броколи - 1 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • аспержи - 1 връзка, изплакнати и почистени
  • чили - червен лют пипер
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сьомга на тиган с чесново-лимоново масло и варени зеленчуци е диетична, здравословна, вкусна, лесна и бърза рецепта за готвене.

Тази рецепта за сьомга ще ви накара да се насладите на вкусна вечеря. Филетата от сьомга се пекат до златисто кафяво в малко зехтин, докато се приготвят.

Следващата стъпка е да извадите сьомгата от тигана и да направите сос от разтопено масло, чесън и лимон. Добавете сьомгата обратно в тигана и полейте със соса отгоре. Последният щрих е поръсване с магданоз и тогава ще сте готови за хапване!

1. За приготвяне на сьомгата: Овкусете сьомгата със сол и черен пипер. Оставете да се овкуси, докато приготвяте аспержите и другите зеленчуци.

2. Измийте и изрежете краищата на аспержите, след това ги бланширайте във вряща вода за 2 - 3 минути, след това накиснете в ледена вода, за да спрете готвенето. По този начин те ще се готвят по-бързо и равномерно в тигана. Можете да пропуснете тази стъпка, ако имате много тънки аспержи.

В друг съд предварително си сварете тиквичките (наризани на едро) и картофите (предварително нарязани на кубчета за 8/10 минути). Отцедете и оставете настрана.

3. Загрейте зехтина в голям чугунен тиган или незалепващ тиган на средно слаб огън. Внимателно гответе сьомга от двете страни до златисто кафяво. Поставете филетата сьомга с кожата надолу. Пържат се за 3 минути до златиста и хрупкава коричка. Обърнете и запържете другата страна на всяко филе за 2 минути. Извадете филетата сьомга от тигана и ги оставете настрани в чиния.

4. В същия тиган на умерен огън добавете смлян или пресен нарязан чесън, след което обезмаслете със зеленчуков бульон (или вино). Оставете да къкри. Добавете масло, лимонов сок, магданоз. Разбъркайте бързо, за да комбинирате.

5. Добавете отцедените бланширани аспержи и гответе в продължение на 2 минути, за да ги досварите, ако имате пресен спанак, сложете и него в тигана. Върнете сьомга обратно в тигана и загрейте още минута.

Гарнирайте задушената риба с още магданоз, натрошен лют пипер. Сервирайте вашата диетична сьомга отстрани със задушени аспержи, броколи, тиквички и зелен зеленчук като спанак и сервирайте веднага.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: