Начин на приготвяне
Когато говорим за Ризото си представяме кремообразност и нежна пухкава текстура, която гали небцето. Освен от маслото, сирената и понякога добавката на сметана, ризотото е кремообразно и заради сорта ориз, който се използва за него и високото му съдържание на нишесте.
Нишестето се отделя при бъркането (друга от особеностите на ризотото) а оризът не нарушава целостта си и зрънцата стоят отделени едно от друго, никога слепнали или прекалено меки и преварени.
В това интересно ризото с нетипичния продукт за него - водорасли, няма да използваме сирена, сметана или масло за кремообразност, а ще я постигнем единствено разчитайки на естествените качества на самият ориз Арборио или Карнароли (посочвам тях, защото са сред най-познатите, но има и други подходящи сортове за ризото, които може и да са по- икономични).
Водораслите, които употребих аз, са Уакаме, но може вие да изберете и други, които са ви по вкуса. Те придават наистина уникален и много свеж вкус на ризотото.
Сложете ги да се хидратират във вода, докато дойде ред да бъдат използвани.
Накълцайте лука и го запържете до омекване в зехтина, на умерен огън за 4 минути.
Сложете ориза, посолете и запържете и него за 3 минути.
Налейте виното и заедно с него пуснете и гъбите, нарязани на кубчета. Гответе на отворен капак минута две, за да се изпари алкохола.
Отцедете водораслите и също прибавете в ястието, ще забележите, че за толкова кратко време те са набъбнали много бързо и изглеждат като свежи. Тези които си купувам аз са на лентички, но ако вашите са по- големи си ги нарежете.
Налейте два-три черпака горещ бульон и бъркайте, докато се поеме от ориза. Сипвайте така от бульона на още два пъти до поемането му и не забравяйте да бъркате ястието, тъй като обяснихме вече за желателното отделяне на нишесте при този процес.
Варенето на ориза е за приблизително 15 минути, но зависи и от вашият вкус. В случай, че бульона ви привърши, а оризът още ви се вижда твърд, долейте си мъничко вода.
Готовото ризото поднесете на момента, не е хубаво да престоява, защото ще загуби своя чар и вид.
Преди да сервирате поръсете с прясно смлян черен пипер.
Добър апетит!
Постното ризото с Уакаме и гъби кладница е готово.