Начин на приготвяне
В голям/дълбок тиган с незалепващо керамично покритие загряваме шарлана (нерафинираното слънчогледово масло) – около 3 с.л. и сипваме лука (1 голяма глава) и чесъна (1 скилидка) – предварително нарязани на ситно. Добавяме хималайска сол (1 равна ч.л.), разбъркваме и захлупваме с капак.
След 2-3 минути добавяме бисерния ориз – отмерена 1 ч.ч., старателно измит и отцеден.
Сипваме соевия сос (5 с.л.), подправяме с кимион (3 щипки, млян), джинджифил на прах (1/3 равна чл.), млян черен пипер (1/2 равна ч.л.) и отново разбъркваме. Заливаме с 1 ч.ч. вода и оставяме ориза да я поеме, под капак.
След малко разбъркваме и добавяме билките – 3-4 стръкчета градинска мащерка, 1 ч.л. босилек – сушен и стрит, и ½ ч.л. сушени и стрити листа естрагон / тарос. Заливаме с още 1 и 1/2 чаши вода, разбъркваме и поставяме капака.
След като си поеме водичката, към ориза добавяме едро нарязаните натурални маслини (около ½ ч.ч.) и домашното овесено мляко (1/2 ч.ч.). С почти постоянно разбъркване готвим още няколко минутки - до готовност на вкусното ризото.
Сваляме от котлона и добавяме бирената мая (1 ч.л.) - полезната хранителна добавка, която ще обогати вкуса. Само ако е необходимо добавяме още щипка хималайска сол.
Поднасяме апетитното веган билково ризото с маслини и соев сос, по желание оформено с ринг или с помощта на купичка - като купол, украсено със стръкчета мащерка и маслини
Чудно вкусно, ароматно и засищащо ястие за обяд!