Начин на приготвяне
В 200 мл топло прясно мляко разтваряме 20 г прясна мая. Добавяме 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне.
В купа пресяваме 500 г брашно. Добавяме 200 мл хладка вода, разтопеното краве масло, 1 ч.л сол и шупналата мая. Замесваме меко тесто. Оставяме да втаса.
През това време приготвяме плънката. 4 глави кромид лук и 3 глави лук Шалот нарязваме на филийки. Запържваме в тиган.
Добавяме нарязани 4 стръка праз и настърган един морков. Готвим до изпаряване на водата. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер, чубрица, джоджен и сминдух. Оставяме да изстине.
Втасалото тесто разточваме в правоъгълна форма. В едната страна - по дължина слагаме плънката. А в другата от средата докрай изрязваме по три лентички и плетем на плитка.
Оставяме малко разстояние и пак плитка. Навиваме на руло отстрана на плънката и след това на охлюв.
Поставяме в тава (26см) с хартия за печене и оставяме да втаса за 20 минути. Намазваме с олио, поставяме стръкчета мащерка и печем лучника на 170 градуса за 35-40 минути.
Когато извадим разкошния лучник от фурната, веднага го намазваме с краве масло.
P.S: По желание може да добавите в плънката кайма.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа