Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Разкошен лучник

Разкошен лучник

Разкошен лучник2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Разнообразете семейната закуска през уикендите с този разкошен лучник"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г + 1 с.л.
  • вода - 200 мл хладка
  • краве масло - 3 с.л. + за намазване
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънката
  • лук - 4 глави кромид
  • шалот - 3 глави
  • праз - 4 стръка
  • моркови - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • джоджен
  • сминдух
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 200 мл топло прясно мляко разтваряме 20 г прясна мая. Добавяме 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне.

В купа пресяваме 500 г брашно. Добавяме 200 мл хладка вода, разтопеното краве масло, 1 ч.л сол и шупналата мая. Замесваме меко тесто. Оставяме да втаса.

През това време приготвяме плънката. 4 глави кромид лук и 3 глави лук Шалот нарязваме на филийки. Запържваме в тиган.

Добавяме нарязани 4 стръка праз и настърган един морков. Готвим до изпаряване на водата. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер, чубрица, джоджен и сминдух. Оставяме да изстине.

Втасалото тесто разточваме в правоъгълна форма. В едната страна - по дължина слагаме плънката. А в другата от средата докрай изрязваме по три лентички и плетем на плитка.

Оставяме малко разстояние и пак плитка. Навиваме на руло отстрана на плънката и след това на охлюв.

Поставяме в тава (26см) с хартия за печене и оставяме да втаса за 20 минути. Намазваме с олио, поставяме стръкчета мащерка и печем лучника на 170 градуса за 35-40 минути.

Когато извадим разкошния лучник от фурната, веднага го намазваме с краве масло.

P.S: По желание може да добавите в плънката кайма.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: