Начин на приготвяне
За да приготвим златния яйчен ориз, загряваме 2 с.л. шарлан (слънчогледово масло) в керамичен тиган (с незалепващо покритие).
Сипваме ярките ориенталски подправки – 1 равна ч.л. куркума и 3 щипки Мадраско къри.
Разбъркваме и сипваме предварително сварения ориз на оризоварка (измерен 1 ч.ч. с вместимост 300 мл). Подправяме с останалите подправки: 3 щипки млян черен пипер, около 1 ч.л. соев сос, ½ ч.л. кафява кристална захар Демерара и хималайска сол - на вкус.
В отделна купичка разбъркваме с виличка 1 яйце и заливаме с него ориза в тигана. С бързи движения разбъркваме и пържим само още 2-3 минутки. След това го дръпваме на страна за да изстине.
Постиламе 1 лист водораслиКори Нори върху специалната рогозка, като поставяме гладката страна надолу, а грапавата – нагоре. Върху него разстиламе внимателно и равномерно златния ориз, като оставяме в горната и долната част на листа лента без ориз, широка около 2 см.
По средата подреждаме свежите листа спанак и нарязаното на лентички авокадо, после съвсем леко ги посоляваме.
С помощта на рогозката подхващаме долния край на листа и завиваме центъра с пълнежа. Навиваме равномерно едно стегнато руло, както правим суши, като накрая може съвсем лекичко да навлажним крайната лента нори, за да се залепи стабилно.
Поставяме кимбапа върху равна дървена дъска и започваме да режем кръгчетата с остър нож, който преди всеки разрез измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме. Получават се около 8-9 бр.
Подреждаме корейския кимбап в плато и поднасяме на мига - свежо приготвен.
Чудно вкусен веджи златен кимбап с авокадо и спанак!