Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Запеканки»Доматена запеканка с яйца и сирене

Доматена запеканка с яйца и сирене

Доматена запеканка с яйца и сирене
Снимка: Анонимен
2 / 5
14/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Ако ви се хапва нещо без месо, доматената запеканка с яйца и сирене е чудесен избор да разнообразите днешното си меню"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 кг
  • домати - 700 г
  • лук - 400 г
  • моркови - 200 г
  • чесън - 50 г
  • чушки - 2 бр. чили
  • магданоз - 50 г(една връзка)
  • моцарела - 400 г
  • сирене - 200 г бяло
  • яйца - 8 бр.
  • олио - 50 мл
  • червен пипер - 20 г
  • сол
  • чубрица - 10 г
  • черен пипер - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматена запеканка с яйца и сирене - разкошно ястие без месо. Със същите продукти могат да се направят и вегетариански гювечета.

Обелете патладжана, нарежете на кубчета 3/3 см. Осолете обилно и оставете в купа 30 мин.

Кипнете вода. Боднете доматите с нож, пуснете ги в кипящата вода. Поширайте, докато се спука кожата. Прехвърлете ги в купа със студена вода. Обелете ги. Пасирайте 300 г от тях. Останалите нарежете на шайби 1 см.

Нарежете лука, чили чушлетата, чесъна и морковите.

Изплакнете обилно патладжана. Преместете го в тава с диаметър 42+см, нарежете магданоза на ситно и го добавете при патладжана в тавата. Добавете сол, черен, червен пипер и олио. Печете 25 мин на 180 градуса. Разбърквайте. Така зеленчуковата запеканка е още по-вкусна.

Докато печете патладжана, в тиган запържете чили чушлетата. Добавете лука и морковите. Запържете до златно. Намалете огъня и добавете чесъна, чубрицата и смлените домати. Задушете без капак ~ 10 мин.

Изсипете тигана в тавата при патладжана. Смесете ги. Опитайте за сол. Изравнете и наредете отгоре доматите на шайби, моцарелата на шайби и бялото сирене на кубчета 1/1 см. Чукнете яйцата отгоре. Печете до готовност на запеканката на 180 градуса.

Сервирайте със салата по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристиан Александров
Кристиан Александров
Изглежда много вкусно!Още днес ще я сготвя.
14.03.2021 11:14