Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Заливки»Пухкава заливка за мусака

Пухкава заливка за мусака

КалиновКалинов
Новак
715471
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
"За приготвянето на перфектната мусака, трябва да приготвите перфектната заливка от поне 2 см - ето я и рецептата"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 100 г
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме млеката с жълтъците. Поставяме на котлона тенджерка и слагаме маслото с много малко олио.

След като загрее добре запържваме брашното до златисто и добавяме млякото с жълтъците, подправяме със сол и пипер и бъркаме постоянно до сгъстяване.

Намаляваме котлона на минимум за около 5 минутки да къкри спокойно, като бъркаме, за да не залепне.

Спираме котлона и оставяме да изстива (като поизстине става доста гъсто), а през това време разбиваме белтъците на сняг и ги смесваме внимателно с вече поизстиналата смес.

Естествено за получаването ни на перфектна мусака като от книгите на Балкан турист трябва да подготвим и другите продукти като спазваме всички правила необходими за една мусака - лук, морков, картофи и свинска кайма и нищо повече.

Тази заливка е наистина уникална и стои отгоре на мусаката (както трябва да бъде) с дебелина около 2 см, разбира се зависи и от тавата, в която ще печем. Пробвайте и винаги ще правите мусаката си така.

С готовата пухкава заливка можете да залеете вашата класическа българска мусака, тази вкусна гръцка мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
513
40
30
20
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Vasileva
Yordanka Vasileva
В къщи всички обожаваме мусака и то точно с такава дебела и плътна заливка. Докато се науча да я правя , видях голям зор :)
Благодаря за рецептата. Ще опътам и по твоя начин.
15.08.2023 21:19
4
1
Анонимен
Анонимен
това не е баш класическата заливка за мусака, но става добре
25.04.2023 12:32
1
2
Анонимен
Анонимен
Аз ако правя такава дебела заливка наще няма да ядат като гледам заливката е по дебела от картофите.
27.02.2023 23:09
9
5
Анонимен
Анонимен
Аз също запържвам брашното,след което добавям прясно мляко 500мл.,оставям да се сгъсти и свалям от котлона.След като изстине добавям 4-5 яйца разбивам хубаво да се получи еднородна смес и добавям около 300г.нарендан кашкавал,разбърквам и заливам мусаката
15.02.2023 23:52
16
2
Анонимен
Анонимен
Правя заливка със същите продукти , но като запържа брашното сипвам студено прясно мляко и бъркам, докато стане гъст крем. Свалям от котлона да се охлади и добавям кофичка кис. мляко и 4 яйца, заливам мусаката и запичам във фурната.
Може да пробвам и вашия вариянт, изглежда доста апетитно.
10.01.2023 14:29
14
4
Потребител#257679
Потребител#257679
И още нещо: заливката не се сипва веднага в/у врялата мусака, а се оставя(мусаката) малко да си почине, около десетина минути...
24.07.2020 19:55
5
2
Красимир Маринов
Красимир Маринов
Колко картофи, лук и моркови се слагат ?
21.03.2020 07:39
1
6
Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Браво!Чудесна рецепта,която нямам търпение да пробвам.Когато видях заглавието си помислих,че е поредната обикновена рецепта ,но с гръмко име .Обаче като се заточетох видях че не така.Заинтригуван съм.
11.02.2018 23:28
36
2