Начин на приготвяне
Не е нужно да ходите до Панагюрище, за да хапнете яйца по панагюрски. Те са толкова популярни, че могат да се опитат навсякъде. И са толкова вкусни, че са чест гост не в едно и две менюта, а на семейната трапеза вкъщи. Ароматът на разтопено масло с червен пипер и мирисът на яйца с чесън са основните виновници за това. След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък - или е непълна, или доста осъвременена.
Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.
Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:
В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.
Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.
Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.
Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.
Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.
Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.
Не слагайте червения пипер в тигана!
Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.
По желание яйцата по панагюрски се поръсват със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.
P.S. Яйцата по панагюрски си остават класика в нашата кухня, но въпреки това има различни вариации за яйца по панагюрски, които също препоръчваме да опитате.
Ако рецептата ти харева, опитай и рецептата ни за яйца бенедикт или този панагюрски тутманик.
Коментари
Водата, след като сложите сол, оцет и заври се завихря и от ниско се пускат яйцата, даже е по-удобно с черпак да се пуснат !
Разбира се, щом обичате по-мазничко, добре е да се увеличи маслото и олиото в заливката - това вече е въпрос на вкус и предпочитания. Същото се отнася и за яйцата - ние си слагаме по две на порция, но вие може да ги удвоите. Интересното при тази рецепта е най-вече техниката, а количествата на продуктите всеки може да ги напасне според вкуса си.
Поздрави :)
Малко повече масло и олио сложих, но ще знам за следващия път
Благодаря !