Начин на приготвяне
Агнешките момици са деликатес, който заслужава особено внимание. Те са крехки, нежни и много вкусни, най- вече предпочитани за мезе към бира или вино.
В тази рецепта за бирено мезе ще ви ги представя пържени в масълце.
Първа и много важна стъпка, за да подготвителен момичките за консумация, е да ги измиете и отстраните белите части от тях. Те са тлъстинки и много фини ципички и просто се издърпват, за да се премахнат. На места може да се срещнат и съсиреци, които също се отстраняват.
Почистените агнешки момици се слагат в голяма купа със студена вода, в която предварително е сложена лъжица оцет или лимонов сок.
Престояват 1 час така и после се отцеждат.
По принцип могат да се готвят оттук нататък и директно, но е препоръчително да се бланшират за кратко. Това се прави, като в тенджерка се кипва вода и агнешките късчета се пускат вътре за минута-две.
Изваждат се с решетъчна лъжица или се сипват в голяма цедка. Посоляват се леко и се поръсват с черен пипер.
Олиото се загрява в тиган и момичките се запичат до лек златист загар. Огънят се намаля, слага се маслото и се оставят да се пържат на маслена баня.
Добавят се нарязаните на ситно пресен лук и чесън, също и джодженът и всичко се запържва до омекване на зеленчуците и пълна готовност на агнешките момици - около 15 минути, взависимост дали парчетата агнешко са по-големи или по-малки.
Ако е нужно, се сипва още малко олио, за да попречи на маслото да хваща тъмен загар.
Пържените момици се поднасят топли, поръсени с черен пипер и свежи перца от зеления лук.
Блаженство за сетивата са тези пържени агнешки момици!
Добър апетит!