Начин на приготвяне
Много лесна и изключително бърза рецепта за солени американски палачинки за гости, които се забъркват точно за 1 минута.
В дълбока купа чукваме 2 яйца – големи (домашни) и мътеницата, която предварително сме си приготвили, разбърквайки 3 с.л. кисело мляко с 3-4 с.л. вода.
Добавяме 1/2 чаена лъжица сода за хляб, 1 с.л. ябълков оцет, 1 чаена лъжичка фина хималайска сол, 1/3 ч.л. млян черен пипер, ½ с.л. шарлан – нерафинирано слънчогледово масло.
С телена бъркалка разбъркваме яйчената смес, добавяйки 1 ч.л. царевично нишесте и 10 пълни супени лъжици пшенично брашно до получаване на гладка равномерна леко пишеща смес.
В голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме малко шарлан (слънчогледово масло – само за първите палачинки, останалите ги приготвяме без мазнина).
С малък черпак загребваме от сместа и разстиламе средно големи кръгове – дебелички, не тънки, така че да се съберат 2-3 палачинки в тигана.
Обръщаме ги, след като по повърхността се появят мехурчета. Пържим до леко златисто от всяка страна.
От това количество смес се получават 9-10 американски палачинки.
Готовите поставяме в дълбока чиния с похлупак, като всяка нова редим най-отдолу на купчинката.
Поднасяме пухкавите солени американски палачинки за гости, подредени в чинийка – по желание с пържено яйце и поръсени с нарязан пресен лук.
Чудно Вкусно!