Начин на приготвяне
Прясното мляко и сметаната се загряват заедно с шушулката ванилия, цепната на две. Не трябва да завират.
Жълтъците се разбиват и прибавят към млечната смес. Слага се и стевията и се бърка около 8-10 минути на слаб огън или водна баня, за да не се пресече яйцето.
Получава се рядко кремче, което се излива в подходящ за замразяване съд или машинка за сладолед. Не трябва да е на дебел пласт (максимум 4 см.) Изчаква се да изстине, а шушулката ванилия се отстранява.
Ваниловият сладолед се замразява за минимум 12 часа, като периодично се разбърква, за да не хваща кристали. Ако се ползва машина за сладолед, тя си върши тази работа.
Когато сладоледът стегне, е готов за консумация.
В случай че има кристали, може да се разбие в блендер преди сервиране, за да е пухкав. При всички положения този сладолед не става много твърд, а е лек и нежен.
Вкусът на този ванилов сладолед без захар е невероятен и по нищо не личи липсата на захар.
Коментари